kaiuttimien sijoittelun yleiskatsaus

MK Sound kaiuttimet -järjestelmän päätarkoitus on ympäröidä yleisö – tästä “rajaus” on peräisin. Aivan kuten elokuvateatterissa, jos laukaus ammutaan valkokankaalla olevan persoonan takaa, kuulet äänen takanasi. Laadukkailla kaiuttimilla voit toistaa saman kokemuksen. Sitä ennen sinun on kuitenkin opittava sijoittamaan kaiuttimet oikein. Tämä yleiskatsaus rajaäänikaiuttimien sijoittelusta auttaa sinua tekemään juuri sen.

Monikanavaisen rajaääniäänikaiutinjärjestelmän tarkoituksena on antaa elävä, kohtuullinen äänentoisto todellista uppoutumista varten. Kaiuttimien asianmukaiseen sijoitteluun käyttämäsi vaivannäkö maksaa itsensä takaisin, kun huomaat uppoutuvasi täysin musiikkikappaleeseen tai elokuvaan.

Useimmissa monikanavaisissa surround-äänikaiutinjärjestelmissä on vähintään viisi kaiutinta – yksi oikealla laitoksessa, yksi vasemmalla, yksi oikealla ja kaksi reunakaiutinta, jotka täyttävät yleisön “peittävän” äänen seinän ympärillä.

Lisätietoja: denon avc-x4700h verkosta

Border audio -kaiuttimien sijoittelu vaikuttaa syvällisesti immersion asteeseen. Katsotaanpa 5.1- tai 7.1-kaiutinjärjestelmän eri elementtejä ja myös sitä, miten ne tulisi varmasti sijoittaa:

  1. Keskiäänikaiutin

Keskuskanavan äänikaiutin täyttää “ankkurin” roolin. Se esittää tilallisen juuren kaikille dialogeille ja näytöltä tuleville äänille. Näin ollen sinulla on vähän valinnanvaraa tämän kaiuttimen sijoittelussa; se on aina lueteltava suoraan televisioruudun alapuolella tai yläpuolella. Jos käytät ennusteen mukaista näyttöä, voit sijoittaa keskeisen äänikaiuttimen noin 6-12 tuumaa itse näytön taakse, vaikka tämä on mahdollista vain, jos näyttö on valmistettu akustisesti läpinäkyvästä materiaalista (eli näytössä on aukkoja, joiden läpi ääni pääsee kulkemaan).

Koska pääkaiutin on mieluiten sijoitettava television näytön ylä- tai alapuolelle, sinun on varmistettava, että kaiuttimet on suojattu magneettisesti häiriöiden välttämiseksi (kuitenkin vain kuvaputkitelevisioissa). Jos sinulla on LCD/LED/Plasma-TV, sinun ei tietenkään tarvitse huolehtia tästä toiminnosta.

  1. Vasen etuosa, oikea etuosa kaiuttimet

Nämä 2 äänikaiutinta muodostavat yhdessä keskikaiuttimen kanssa minkä tahansa rajaäänen äänikaiutinjärjestelmän perus “kolmikon”. Kutsun näitä ‘perustaksi’, koska ne tuovat massan säännönmukaisuuksia; muut äänikaiuttimet parantavat laatua, äänenvoimakkuutta ja eheyttä. Kun näiden kaiuttimien sijoittelu on oikein, surround-äänikaiutinjärjestelmän sijoittelu on suurelta osin hoidettu.

  1. Surround-kaiuttimet

Nämä lisäkaiuttimet, joita voi olla 2-4 riippuen asetuksestasi (5.1 tai 7.1), täyttävät tehtävänsä ympäröimällä yleisön seinäpinnan ympärille äänen. Ne yhdistävät etu-, vasen- ja parhaat kaiuttimet ja vetävät sinut suoraan mukaan maksavaan huomiokokemukseen.

Surround-kaiuttimien sijoittelua koskevia ohjeita ei ole kiveen hakattu. Olisi hyödyllistä, jos määrittelisit ne omien mieltymystesi mukaan. On kuitenkin olemassa tiettyjä ohjeita, joita sinun on noudatettava:

  1. Kaiuttimien sijoittelu

Kaiutin on hyvin yksinkertainen perustaa. Tämä johtuu siitä, että se käsittelee matalataajuisia ääniä (eli bassoa), ja nämä äänet ovat suuntaamattomia. Sillä ei ole merkitystä, mihin subwooferin sijoitat. Sijoita subwoofer kuitenkin lähelle seinää tai kiinteää pintaa ihanteellisen tehokkuuden saavuttamiseksi. Tämä tehostaa bassoa ja tekee myös äänestä rikkaamman ja syvemmän.

Latest Post

Related Post